Skip to content

Köttlobbyn: bli veganer

2011 October 21

ATL berättar också att köttbranschen förbereder sig för att möta företeelsen Köttfri måndag med argument och debatt. Ett argument som köttbranschen laddar med är att det inkonsekvent att enbart sluta äta kött och inte mjölkprodukter.
– Det hela är så oerhört korttänkt. Kor går någon gång till slakt och då blir det korv. Hur resurseffektivt är det att inte använda köttet från kon utan bara mjölken, säger Annika Bergman.

Jag kan bara hålla med. Det finns otroligt få argument mot köttätande som inte är substantiellt lika mot andra animaliska produkter. Varken djurförtrycket, mördandet, våldförelsen på klimatet, de många sjukdomarna mot människor eller resursmissbruket kommer att sluta så länge som vi köper mjölk, ägg, läder eller ull. Jag håller med köttlobbyn om detta: Fortsätt inte vara lacto-ovo-vegetarian, bli vegan!

8 Responses leave one →
 1. October 21, 2011

  Nåja, mjölkkornas andel av den svenska köttkonsumtionen kan högst utgöra en femtedel så nog är det verkningsfullt att dra ned på köttkonsumtionen även om man fortsätter att använda mjölkprodukter.

  Jag förstår ditt argument, men det finns förstås en risk att det har motsatt effekt, dvs. att tröskeln upplevs som så hög att folk helt avstår från att ändra sina vanor.

 2. Tänk så fel det kan bli permalink
  October 22, 2011

  Du min vän behöver läsa den här boken:

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411872

 3. Pontus permalink
  October 22, 2011

  Regeln är enkel, ät inget som du själv inte skulle klara av att avliva och slakta.

 4. October 22, 2011

  Tor: Ja, du har bra poänger. För det första: Det gör skillnad att bli lakto-ovo-vegetarian. Det gör skillnad reellt, som du påpekar. Och det gör skillnad politiskt, genom att mata branschen med mindre pengar och att ta ett beslut andra kan påverkas av.

  Jag håller också med om den strategiska biten till viss del. Jag brukar själv uppmana folk att pröva på lakto-ovo-vegetarianism under en viss tidsperiod, för att sedan bli vegetarianer. Det kan ju noteras att jag själv var lakto-ovo-vegetarian i över ett år innan jag blev vegetarian.

  Jag kan ju erkänna att inlägget till viss del handlade om att göra narr av köttlobbyns retorik.

  Tänk så fel det kan bli: Nej.

  Pontus: Nja, det känns inte helt rätt. Många hade klarat av att slakta människor. Rättfärdigar det att man äter människor?

 5. Pontus permalink
  October 22, 2011

  Självklart rättfärdigar det att man äter människor, varför ska vi vara sämre än djuren i naturen (kannibalism är vanligt förekommande bland carnivorer)?

  Dessutom håller jag med “Tänk så fel det kan bli”, att bara ensidigt säga att köttindustrin har fel skapar en dålig debatt där veganerna ser sig själva som de enda med ett moraliskt stöd för sitt handlande. Ett exempel på miljökämpars självgodhet är när de “räddar” minkar från minkfarmare genom att släppa ut dem fritt i naturen utan att tänka på de konsekvenser detta för med sig för hela näringskedjan. Samma sak när de hytter med nävarna åt älgjägarna, dagen älgjakten slutar och vargstammen är återställd till 1700-talets nivåer, vem ska ta ansvar för alla de älgar och rådjur som kommer att välta ihjäl under vinterhalåret. Frågorna är många fler än så och i många fall även allvarligare än så, det är inte bara svart och vitt här i världen, allt handlar inte om klasstillhörighet eller vad man väljer att äta, knappt något handlar om huruvida man går eller åker bil till jobbet, det mesta handlar om att respektera varandras åsikter och att förstå varandras beteenden.

 6. October 24, 2011

  Pontus: Det där är ett ad hominem-knep. Här diskuterar vi köttätande, inte köttätare. På samma sätt diskuterar vi veganism, inte veganer. Om du vill diskutera andra saker får du gärna skriva en egen text om det, så kanske jag kan kommentera den.

  Och det här vurmandet för det naturliga torde vara ohållbart, när vi inser att vi kanske inte borde syssla med gruppvåldtäkter och hållandet av sexslavar (delfiner), mördandet av våra partners efter sex (vissa spindlar), och så vidare. Logiken “någon annan gör det, då kan jag också göra det” kan rättfärdiga både folkmord och tortyr. Vi har ett val, och vi kan välja att sluta mörda och plåga.

 7. October 24, 2011

  Tor: Har lyssnat ett tag nu. Intressant klipp. Jag har ibland svårt för Dawkins, men här är han väldigt duktig. Tack för tipset!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS