Skip to content

Kan vi prata om skivbolagen nu?

2011 July 24

Fredrik Edin skriver att pirater är de bästa anti-piraterna. Hen syftar alltså på att (det stämmer ju inte, vid en närmare blick. Glöm det!) de som bryter mot upphovsrätten när de laddar ner också är de som lägger mest pengar på over-the-counter-kultur. Formuleringen kan vid första anblick tyckas vara en putslustighet. Man blir väl inte en anti-pirat för att man köper skivor eller böcker?

Fredrik Edin skriver:

“Jag har länge misstänkt att pirater är de bästa kulturkunderna. När jag en gång i tiden var med och startade Piratbyrån slogs jag av hur många i det löst sammansatta nätverket som var storkonsumenter också av helt legal kultur. Vissa av oss livnärde oss till och med på att sälja vår upphovsrätt. /../

Jag lägger fortfarande en ansenlig del av mina inkomster på kulturprodukter. Vilket inte innebär att jag är beredd att betala för vilken skit som helst. Precis som många andra fildelare är jag också en mycket god konsument. Fildelningen gör att jag köper mer kultur. Inte mindre. Så ser det också ut för de flesta jag känner. Fildelning är bra, även för de som bekämpar den hårdast. Givetvis med undantag för en massa meningslösa lobbygrupper och prostituerade advokater.”

Vi som propagerar som mest mot upphovsrätten är ofta de som gör och köper mest kultur. Vi donerar pengar till småförfattare, vi flattrar som idioter, vi skriver mängder av kod, gör bitpop, gräver journalistiskt hemma på sängkanten och lägger upp högkvalitativa youtubefilmer.

Ändå är vi alla överens om att det är något helt sinnes med upphovsrätten, mellanhänderna och den absurda situation som uppstått. Vi avskyr ju det här med att vår konst – en av det samtida samhällets grundbultar – reduceras till en plastbit med en prislapp, och att det inte ens är vi själva som får pengarna.

Ändå går vi i deras fälla hela tiden. I vår kamp för att visa att internet inte kommer att döda kulturen går vi och köper våra skivor, vi går till SF och ser blockbusters, vi köper pocketböcker på ICA. Vi beter oss precis som de vill. Men det finns ett alternativ. Vi kan sluta skyffla pengar till dem i dåliga försök att legitimera våra handlingsmönster.

De kommersiella aktörerna mellan producenter och konsumenter är våra största fiender och ett stort hot mot den fria konsten. Det är vi medvetna om. Men vi är absolut inte deras största fiender. Snarare tvärtom enligt studier. Kanske är det dags att vi blir den fientliga kraften. Sluta handla med den industrin, och dela torrents istället.

7 Responses leave one →
 1. July 24, 2011

  Tack för uppmärksamhet och en bra text. Ska vi vara petiga skrev jag dock “icke-pirater” och inte “anti-pirater”.

 2. jeffer permalink
  July 24, 2011

  Exakt – de behandlar oss med största möjliga fientlighet, och punktmarkerar och tar kontroll över politiker som borde vara våra representanter. Dessa politiker stiftar sedan lagar emot det fria internet.

  Deras styrka är vår och det fria internets nackdel, deras svaghet och utfasning är till vår och det fria internets fördel. Inte i något avseende behöver vi dem.

  Aggregatörerna är våra fiender, det finns inga kompromisser beträffande dem. Inte en krona av våra pengar, inte ett ögonblick av vår tid och uppmärksamhet som på något sätt kan vara till deras fördel.

 3. Sol permalink
  July 24, 2011

  Håller med, vilket jag lite ironiskt redan antytt i kommentar hos Skumrask när jag skrev att jag är innanför systemet i form av snäll konsument. Skivbolagen har spelat ut sin roll, men har länge och krampaktigt försökt hitta legitimitet ändå. Vi borde visa att de helt enkelt inte har någon sådan.

  (Men frågan om bion kvarstår. Det är ju mysigt med bio, hur hacka detta?)

 4. July 25, 2011

  Fredrik Edin: Aj fan. Det är ju sant, nu när jag tittar. Udda hur otroligt säker jag var på att jag hade läst rätt.

  jeffer: Nej precis. Om det är någon vi ska legitimera våra handlingar för är det de riktiga konstnärerna – inte deras “representanter” och rättighetsinnehavare. Och om konstnärerna är din granne som spelar trummor på fritiden eller Jan Guillou – what do I care?

  Sol: Jag älskar bio. Jag föredrar dock bio med vänner, då bio framför allt är en social aktivitet. Gärna med samtal före eller efter. Piratbio? Kanske utveckla fler bokcaféer till biocaféer?

 5. Per "wertigon" Ekström permalink
  July 25, 2011

  Personligen har jag kommit fram till att det är kontraproduktivt ur fildelningssyfte att fildela upphovsrättsindustrins innehåll.

  För mig är fildelning så långt ifrån “stöld” (som industrin envist hävdar att det är) som det kan komma. I min mening är det inte stöld, utan reklam. Allting man förlorar på fildelning brukar man få igen – med råge – i reklam och tillväxt av ökande betalande fans.

  Eftersom fildelning är att likställa med reklam, så skadar inte fildelningen skivindustrin – tvärtom hjälper den industrin att tjäna pengar. Industrin borde således vara glad över att fildelning existerar. Istället försöker de vara så anti-fildelning som det går, med långa krångliga kopieringsskydd som är svåra att komma åt.

  Eftersom industrin inte kommer ändra på sig förrens de verkligen börjar blöda pengar, och eftersom fildelning är (i stort sett) gratis reklam för upphovsrättsindustrin, så upprätthåller du rådande status-quo genom att fildela. Därför har jag börjat råda alla mina kompisar att endast fildela artister som vill bli fildelade, och lämna resten ifred.

 6. July 25, 2011

  Per “wertigon” Ekström : Ja, precis. Oavsett hur mycket distributörerna fattar grejen fattar de också att de måste fortsätta handla som de gör. De måste upprätthålla tanken på att fildelning är dumt och olagligt, så att människor när de laddat ner har så dåligt samvete att de går och köper plastbitarna också.

  Och då är vi i en ond cirkel som distributörerna älskar.

 7. Per "wertigon" Eksbortröm permalink
  July 25, 2011

  Fast jag tycker inte ekonomisk upphovsrätt bara är däligt, det finns en del aspekter i det som är värda att bevara. Du borde få en ensamrätt på att distribuera din nya låt/bok/musik för en tid framåt, men jag anser det rimligt med säg, 5 år och sedan en viss summa för att förlänga upphovsrätten (säg 5% av alla inkomster, men minst 50 000 per år). Förr eller senare är det mindre värt att försvara upphovsrätten än att släppa fritt. Tycker även att upphovsrätten borde inkludera stöd för share-alike licenser (GPL, CC etc).

  Att så många personer fildelar idag är ett bevis på marknadens misslyckande. Där upphovsrättsindustrin borde utveckla nya tjänster så legaliserar de och cementerar de istället den gamla CD/DVD modellen, som redan är hopplöst föråldrad (även om den gav en massa pengar när den fanns).

  Tror en sak PP verkligen behöver göra är att närma sig upphovsrättsindustrin. Troberg har varit inne på det, och jag tror hon har helt rätt. Vi piratpartister måste bjuda in upphovsrättsindustrin till samtal om hur framtidens musik-film- och bokdistribution ska gå till. Vi pirater måste visa hur helt bakvänt upphovsrättsindustrin tycker och tänker. Och framför allt måste vi vara lyhörda för vad de är rädda för, så vi kan bemöta dessa rädslor med sakliga och betryggande argument. Dagens skyttegravskrig gynnar ingen.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS