Skip to content

Hur skämt äger rum

2011 May 30

Kan vi prata om skämten nu? Ni vet de där skämten. Skämten man drar på skoj, för att de inte är politiskt korrekta. Skämten som man har rätt att dra tack vare yttrandefriheten. Skämten man drar för att utmana. Skämten som man för allt i världen inte kan förstå hur folk kan ta illa upp av. Det är ju bara på skämt.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan skämtet om att det luktar oknullad kuk skakade Piratpartiet. Kan vi prata om det nu? Kan vi prata om att de priviligierade, vita män som är medlemmar i partiet av priviligierade vita män kanske kan dra lärdomar av händelsen? Att det kanske kan utöka förståelsen för hur skämten fungerade.

“Tiden läker alla sår, men 25 år senare kände jag lukten av omklädningsrummen från högstadiet. Korridorerna i väntan på lärarna. Ställena man inte gick frivilligt till. Lärarnas svek när de inte såg. Och glåporden. Handuppräckningen i klassen om vilka som hade haft sex där alla räckte upp handen. I 8:an…

Och jag kände känslan.”

Den känslan. Kom ihåg den känslan och tänk på den känslan. Tänk på rummen där känslan uppstår. Tänk på associationerna till sammanhangen ni får av den känslan.

Den känslan, när jobbansökning efter jobbansökning avslås på grund av ens kön, och man sedan får höra mansdominerade sällskap dra lättsamma skäm om hur kvinnor är. Den känslan, när man kommer från ett land där västländer fortfarande förtrycker svarta för att komma till ett land där sverigedemokrater sitter i det nationella parlamentet – för att få höra att man är löjlig som tar illa upp av skämt om slavdrivare som dras av priviligierade vita människor.

Den känslan, man som nykterist deltar i en sittning efter sittning arrangerad av kåren där man sjunger om hur dåliga och dumma nykterister är. Hur alla sjunger med i sångerna. Den känslan, när mötesordföranden på ett möte eller open i en chattkanal påpekar hur “alla djur är gjorda av kött” eller berättar hur han minsann inte faller offer för sin sympati med husdjur.

Kom ihåg känslan av att vara utanför, av att känna sig oinbjuden, ovälkommen, känslan av att vara mindre värd än andra, för att man är en nörd och en loser.

Fråga er sedan varför Piratpartiet är ett parti av vita, priviligierade män. Fråga er varför mer än fyra av fem Piratpartister är män.

Men det är ju en fråga om yttrandefrihet!

Det har du rätt att tycka, men det finns saker som också är viktiga. Kommer en rörelse av vita, priviligierade män verkligen att kunna bli en massrörelse? Jag personligen avskyr den sidan hos Piratpartiet och den har fått mig att tvivla på mitt medlemskap många gånger. Och jag är ändå en vit man. Fattig, men utbildad. Jag kommer att välja en rörelse med ett tryggt och välkomnande internt klimat före en grupp som propagerar rätten att skämta som man vill närsomhelst.

7 Responses leave one →
 1. May 30, 2011

  Word. Ibland önskar jag att vi kunde bete oss lite mer proffessionellt. Att under möten få höra gliringar om mina tuttar tre gånger är inte kul. Visst kan man vara skämtsam, men det behöver inte vara skämt på det viset. Jag är aktiv i en annan organisation, och där är det tydligt när man “jobbar” och “lär känna varandra”. Jag tror man tar extra illa upp när man försöker arbeta med något med andra, än om man enbart umgås. Det gör jag iaf.

 2. May 30, 2011

  Ja. Jag tror ju verkligen inte att det handlar om ett aktivt kvinnofientligt arbete. Jag är övertygad om att folk bara inte förstår hur man sårar andra. Alla de sexistiska och rasistiska normer och strukturer vi bär på och reproducerar gör vi omedvetet. Folk förstår ofta inte att deras skämtsamma kommentarer om bröst faktiskt gör miljön jävligt obekväm för många kvinnor. Och om det är något som en mansdominerad rörelse inte behöver så är det en miljö som är jävligt obekväm för kvinnor.

  Därför tror jag att det är viktigt att prata om det här, så att folk förstår. Jag hoppas att det blir ett prioriterat arbete inom Ung Pirat, och det är ett arbete jag vill jobba med. Jag hoppas särskilt på Ung Pirat, då jag tror att Ung Pirat med en fungerande internstruktur utanför internet kan hantera arbetet väl.

 3. Andy permalink
  May 31, 2011

  “vita, medelålders, heterosexuella, privilegierade män” – snacka om hånfullt skämt!

  Så länge man sprider den typen av hånfull och hatisk propaganda så kommer man naturligtvis inte kunna bilda en massrörelse. Tvärtom kommer man att skapa ett splittrat samhälle där kön och grupper ställs mot varandra. På sikt leder det till mer våld och ett sämre samhälle för alla.

 4. Jan-Erik permalink
  June 1, 2011

  Ett väldigt politiskt korrekt och därmed intetsägande och lite obehagligt inlägg som mest sprider de vanliga missuppfattningarna om ojämlikhet och diskriminering. Jag tror själv rasism och sexism skapas till stor del av politiker och media (eftersom de är de enda som tjänar på det). För såväl företagare som vanliga människor missgynnar det främst dem själva att särbehandla.

 5. June 2, 2011

  “vita, medelålders, heterosexuella, privilegierade män” är inget skämt Andy, det är fakta.

  Så tråkigt att det direkt används det nedsättande “det är så politiskt korrekt”! Det här är inte politik – det är internkultur i ett politiskt parti. Det handlar inte om vad man “får” och “inte får” säga – utan om hur man behandlar varandra, och det är ALLTID nyttigt att pratar om. Det är snarare du, Andy, som motverkar ett öppet förhållningssätt genom att gå på så hårt om det Isak skrivit.

  Jag har varit aktiv i partiet sen start och faktiskt så har kulturen blivit värre nu än den var i början – jag tror det ligger något i det Isak säger – partiets internkultur har präglats av strukturlöshetens tyranni.

  Att jag dessutom råkar vara extra drabbad av trakasserier i partiet, gör juh såklart att jag reagerar på din postning, Jan-Erik – som säger att jag inte alls blivit det – det är bara media som skapar sexism, diskrimineringen av mig var en….jag vet inte vad du vill säga riktigt…men…det var en missuppfattning? Förklara gärna…

  Isak, det är bra om vi fortsätter jobba med det i UP, ja. Men där upplever jag inte samma problem. Tvärtemot så är UP den av alla organisationer jag varit och är aktiv i, som faktiskt är mest inkluderande. Där uppfattar jag det som att man, iaf i de styrelser och grupper jag varit aktiv i, pratar öppet om klimatet och varför vi jobbar på det sättet. Och jag har aldrig känt mig tillplattad, och har bara en gång upplevt att något gått snett, på en kongress för nåt år sen. Men det är såklart bra att arbeta med dessa frågor så att vi behåller ett bra klimat, eller kanske kommer åt de grupper där det råder ett annorlunda klimat.

  Här är en intressant, mer extern, vinkel: http://ursinnig.janssons.org/2011/05/frustration.html

 6. June 4, 2011

  Andy: På vilket sätt är “vita, medelålders, heterosexuella, privilegierade män” skämt eller propaganda? Jag kan själv erkänna att jag stämmer rätt bra in på beskrivningen och att många jag känner också gör det. Begreppet har alltså en referens i verkligheten.

  Det är både lustigt och sorgligt att inläggets andra bild så effektivt porträtteras av diskussionen. En icke-diskriminerad person påstår att diskrimineringen inte finns, trots att det finns många som säger sig vara diskriminerade. Eller kortversionen: “Jag upplever inte att diskriminering finns, alltså finns den inte”.

  Och ja, det här är rätt politiskt korrekt. Det är mycket viktigare för mig att arbeta mot förtryck och arbeta för utsatta personer än att vara politiskt inkorrekt. Det är faktiskt inte viktigt alls för mig att jag är politiskt inkorrekt. Jag trodde faktiskt att jag skulle slå in öppna dörrar med det här inlägget, men det gjorde jag tydligen inte. Det första delmålet blir att få folk att förstå att vi faktiskt har ett uteslutande klimat i partiet och förbundet.

 7. Lars Lindberg permalink
  September 23, 2011

  Den enda grupp som kan vara diskriminerade i ordet sanna betydelse, är “vita, medelålders, heterosexuella, privilegierade män” – ordet s ironi är total. För utsedd till norm hela tiden. är det redan där en grupp som ifrågasätts- bra det tål den, men som saknar talesperson eller ens någon som står upp för deras värden. Eftersom den förväntas vara diskriminerande, jämfört med alla grupper, kan inte försvaras till skillnad mot andra minoriteter (och det är en minoritet) respektive är tillåten eller uppmanand att skjutas på.

  Och per definition är det en mycket litet grupp, en minoritet.

  Vad återstår; faktiskt följande faktum; alla diksriminerade, vilket är en stor majoritet, odlar ihop sig i en sorts gylta, alla minoriteter i en person,… det kallades för för (den amewrikanska liberala rörelsen ville ju visa sig fri och odiskriiminerande, varför de i var kommite utsåg en “obligatoric negroe” vilket blev ett begrepp.

  Således; alla minoriteter odlar fram isna egenskaper i de kommiteer de kan besitta – kvar får de ett styrelseprffs; en lesbisk negroid judinnearab, som pratar bara pratar sovjetisksamiska,…Och den Kafka ironiske läsaren märker ironin; att detta är vår rihet. Detta är vårt ideal. Detta är den varelse som hatar den “vita, medelålders, heterosexuella, privilegierade män” mest.
  Hoppas jag därmed har sårat den läsare som anser att utvecklingen inte bara bör utan måste gå i denne riktning. Ta dig en funderare, var mannen,.. etc verkligen så illa?

  Eller är det; du sköna nya värld jag menar?!?

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS