Skip to content

EHEC och grönsakerna

2011 June 11

Blev nyss informerad om att EHEC är en sjukdom som skapas – som många sjukdomar i västvärlden – av vår katastrofala djurhållning. Själva konceptet att trycka in så många djur som möjligt så trångt som möjligt och hålla dem där hela sina liv är dömd att misslyckas. Ändå gör vi det i en helt absurd skala. Varför? För att vissa vill kunna äta köttbullar istället för sojafärs.

Det är ett så själviskt beteende att jag inte vet var jag ska börja. Det handlar inte bara om djuren längre. Det slutade att bara handla om djuren för många decennier sedan. Ni tar död på oss människor också. EHEC är knappast den första epidemi som produceras av vår djurhållning. Köttätandet är också ansvarigt för galna kosjukan, svininfluensan och fågelinfluensan – för att nämna några epidemier.

Vad förväntar ni er när er mat tas fram genom att trycka in så många individer som möjligt på så liten yta som möjligt, med så billig och ensidig mat som möjligt och helt utan system för hygien och sällan särskilt mycket till ventilation? De, precis som vi, är djur. De är komplexa organiska varelser med känsliga andningssystem, matsmältningssystem och sinnesintryckssystem.

Nu slår er I-landsepidemi över på oss veganer också, på riktigt. Nu kommer jag behöva oroa mig för grönsakerna jag köper för att ert kött kan ha smittat det. Nästa gång ni handlar, tänk på att ni kan rädda liv. Byt ut korven mot sojakorv. Byt ut köttbullarna mot falafel. Byt ut köttfärsen mot sojafärs. Att äta veganskt är både lätt och gott, och det är bättre för alla.

8 Responses leave one →
 1. June 11, 2011

  Jag vill inte säga bu eller bä om varken EHEC eller djurhållning, men din källkritik däremot, tja om det skulle existerat någon skulle jag säkert kunna skrivit något om den…

 2. June 11, 2011

  Jag noterar frånvaron av substans och argument i din kritik och lägger mig på samma nivå när jag svarar:

  Öh, nej!

 3. Peter Andersson permalink
  June 11, 2011

  Världens befolkning ökar med 200 000 människor per dag*, mer än ett helt Stockholm i veckan, och takten ökar. Allt trängs ihop, inte bara djur, även människor och grönsaker och fan och hans mormor, räkna med fler epidemier…

  * Från 6 till 7 miljarder på 12-15 år. Säg 15. 1 000 000 000 delat med 15 delat med 365 = ca 180 000 människor plus per dag, medelvärde för en period där vi befinner oss i slutet (6 miljarder passerades 1999), alltså avrundat till 200 000 människor plus per dag, som behöver ytor att leva på, ytor att odla mat på (kolhydrater OCH protein), ytor för sitt avfall. Hur undvika att världen trängs ihop? Det går inte…

 4. Tor permalink
  June 11, 2011

  @Peter Andersson
  Köttproduktionen tar ju stora arealer i anspråk som annars skulle kunna använts till att odla mat åt människor (något jag antar även skulle vara till stor hjälp för världens fattiga då matpriserna skulle kunna pressas ned). Och visst skapar människors trängsel (för att inte tala om resandet) stora smittspridningsproblem, men när vi kombinerar det med dagens djurhållning ökar faran radikalt.

  Jag tycker nog inte att man bara kan säga att det är dåligt i vilket fall som helst – köttproduktionen har betydelse. Själv äter jag fortfarande kött, men jag försöker dra ned på detta med tanke på ovanstående.

 5. June 11, 2011

  De hade hittat EHCH-bakterier på belgisk vitkål i Spanien, hörde jag tidigare idag. Tänk över denna mening en gång till: *belgisk* vitkål i *Spanien*.

  Vad i helskotta gör den belgiska vitkålen där egentligen?

  Vad gör alla holländska tomater i Sverige? Hur kan en av Kenyas största exportprodukter till Europa vara sockerärtor? Eller för den delen Tunisians export av olivolja till EU – EU producerar redan ungefär 250% av sitt totala behov av olivolja, varför importerar vi alls? Större delen av vegetarianers köttsubstituerande föda (falaflar och sojakorvar) produceras av antingen italienska kikärtor eller israeliskägda bolag.

  I Sverige är man förmodligen “miljövänligare” om man äter kött enbart av anledningen att man då i alla fall kan äta närproducerat – om det inte vore för att Eskil Erlandssons projekt om märkning av lokalproducerad föda strandat för att det bryter mot EU:s regler om icke-diskriminering på grund av ursprung eller att även svenska boskap tydligen ofta äter foder baserat på sojabönor importerade från Latinamerika.

  Så där i allmänhet tror inte jag att den stora frågan går vid om man äter kött eller inte, utan om man äter närproducerat eller inte. Det är väldigt svårt, för det finns för närvarande inga sådana livsmedelsbeteckningar och de är svåra att skapa (på grund av EU-regler – det är kanske någonting Anna-Maria Corazza Bildt borde föreslås arbeta med?) Jag har ju varit vegan, men vet inte om det är bästa sättet att uppnå harmoni med naturen – snarare är det ett sätt att tvinga sig själv välja och tänka över det man äter, vilket överlag kan vara väldigt för hur man förhåller sig till mat och dess produktionsprocesser. Närproducerat. Intag av grönsaker baserat på säsong. Höns på gården.

 6. Tor permalink
  June 12, 2011

  Amelia Andersdotter skrev: “I Sverige är man förmodligen “miljövänligare” om man äter kött enbart av anledningen att man då i alla fall kan äta närproducerat”

  Jag ställer mig tveksam till det. Foderproduktionen tar stora arealer i anspråk och konstgödslingen som används kräver mycket energi och är till skada för miljön. Även om också djurfodret skulle vara närproducerat så är konstgödslingen ett större problem än fodertransporterna och med tanke på hur mycket mer mark som krävs för köttproduktion (om man tar hänsyn till fodret) skulle jag gissa att det inte är mer miljövänligt att äta närproducerat kött.

  Men det vore intressant att höra någon som är mer kunnig i de här frågorna uttala sig om saken.

 7. June 12, 2011

  Amelia Andersdotter: Du kommer ju aldrig runt problemet att oavsett hur mycket importerade grönsaker du äter, är det extremt svårt att äta mer importerade grönsaker än djuren som föds upp om du byter ut grönsakerna mot djur. Djur äter extremt mycket med tanke på hur lite faktisk mat vi kan få från dem. På det sättet är kött i princip aldrig miljövänligare än grönsaker och spannmål.

  Sedan finns det de partikulära fallen. Som du säger äter djur häromkring soja från amerika. Det är ju för att “närproducerat” gällande kött bara gäller själva djuret, aldrig dess mat. Ingen frågar om maten. Veganer frågar dock om sojan i sina sojaprodukter. De flesta stora leverantörer av sojaprodukter till människor i Sverige odlar sin soja i centraleuropa och sydeuropa. Alpro Soja tror jag odlar all sin soja i Ungern.

  Och det är en viktig aspekt av veganismen också, att korta ner produktionsstegen. Om du ska ha en kritisk köttkonsumtion måste du kritisera matodlingen, transporten av djurmat, djuraveln, djurhållningen, transporten till slakten, slakten, transporten till förädlingen, förädlingen, paketeringen och transporten till affären. En vegan behöver bara ha koll på odlingen, transporten till förädlingen, förädlingen och transporten till affären.

  Så visst, det går inte att logiskt utesluta det “närproducerade” och “miljövänliga” köttet, min i praktiken kan du så gott som göra det ändå.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS