Skip to content

Ansvarslinjen

2011 December 16

Högern har länge talat sig varma om att man inte kan ge behövande “bidrag” (d.v.s. de system för social trygghet vi har i landet) utan motprestation. Sjuka ska ständigt kollas över axeln, arbetslösa ska ständigt skickas runt av arbetsförmedlingen och långtidsarbetslösa ska slavarbeta på vuxendagis.

Och på ett sätt håller jag med. När regeringen systematiskt spenderar stora delar av budgeten på bidrag är det viktigt att man följer upp och ser till att beslutet lösar sig. Ett av sätten att göra detta är att kräva en motprestation.

Men låt oss inte fastna i de sociala trygghetssystemen, där vi inte har så mycket pengar att spara in. Låt oss istället titta på statens riktiga bidrag, på de stora budgetposterna, bidragen till företagen.

Från den kapitalismkritiska kanten av politiken lanseras: ansvarslinjen. Den som får bidrag ska också beläggas med ansvar. Jag tänker mig att vi kan börja villkora bidrag som jobbskatteavdraget, sänkta arbetsgivaravgifter, statslevererad arbetskraft och sänkt moms på serverad mat. Vi kanske kan ställa högre fackliga krav, förkortad arbetstid med bibehållen lön, bättre representation av minoriteter, strängare miljölagstiftningskrav och andra villkor.

Jag hoppas att vi också kan tillsätta en myndighet som med stor noggrannhet och mycket befogenheter kan se till att systemet efterföljs.

4 Responses leave one →
 1. Gregor Samsa permalink
  December 16, 2011

  Låter intressant, men vi får väl inte glömma partibidragen (som M vill hemlighålla)? ;)

 2. December 16, 2011

  Fasiken! Tänk om jag kunde få en bloggkommentar av en som kallar sig Gregor Samsa! (avis)

  I övrigt tycker jag att dina idéer låter rimliga. Ansvaret måste i första hand ligga hos dem som har makt att agera.

 3. December 19, 2011

  Men centrerad text är ju jättejobbig att läsa! Nu flattrar jag dig och hoppas att det får dig att ta ansvar för marginalerna :)

 4. December 19, 2011

  Rasmus: Jag har egentligen flyttat allt till copyisright.se (som jag förklarade i sista posten på isakgerson.se men inte inte lyckats förmedla på ett bra sätt nu när bloggen är osynlig). Allt vad gäller poster och kommentarer från den här sidan ska finnas på copyisright.se (som även har den förra, läsvänliga layouten från isakgerson.se). Att jag har kvar posterna på isakgerson.se är enbart för att inte skapa mängder av brutna länkar.

  Så jag kommer inte att fixa marginalerna, även om jag letar efter ett bättre tema för den här sidan. Vad jag däremot håller på att göra är att undersöka hur jag hackar in en disclaimer med information på varje postsida på isakgerson.se.

  Men tack för flattret :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS