Skip to content

Torgtal om internet

2010 August 23

Jag var nyligen på en torgtalsutbildning med Stefan Flod. Väldigt inspirerande och trevligt att få höra andras torgtal. Torgtalet jag själv kommer att hålla på lördag kommer att låta såhär, och det är svagt inspirerat av det här:

Hej,

Jag heter Isak Gerson och kandiderar för piratpartiet till riksdagen, står som sjundenamn till kommunen och andranamn till landstinget. Vad jag kommer att säga kan sammanfattas i en enda mening: “Internet är rätt“.

Frågar man vissa andra partier är internet ofta fel. Det enorma kulturbibliotek som the pirate bay innebär ser de som fel, och de hundratusentals medborgare som använder och bygger det ses som grova brottslingar och hotas med mångmiljardbeloppsböter. Jag tycker att de politikerna har fel. Piratpartiet tycker att fri kultur är rätt och att internet är rätt.

Frågar man vissa politiker är sidan wikileaks fel. En sida vars enda ändamål är att avslöja mäktiga staters lögner, censur och maktmissbruk. Med hjälp av internet har de skapat ett utmärkt demokrativerktyg och arbetar för att ge tillbaka makten till medborgarna. Vissa politiker tycker att det här är fel. Piratpartiet tycker att transparens är rätt och att internet är rätt.

Idag har vi information överallt runt oss. Genom sidor som google, wikipedia, och the pirate bay har alla uppkopplade människor tillgång till en nästan obegränsad mängd kunskap och kultur. Många andra partier tycker att det här är fel. De vill sätta lås och bojor på informationen. Det tycker vi är fel. Piratpartiet tycker att fri och delad kunskap är rätt och att internet är helt rätt.

Här i Uppsala län faxades känsliga journaler till fel personer. För här i Uppsala faxar man känsliga uppgifter istället för att använda säkra datasystem. Politikerna tycker att fax är rätt metod, och att internet är fel metod. Men det tycker inte piratpartiet. För piratpartiet tycker att privat data ska vara privat och att internet är rätt.

Vi i piratpartiet vet att internet är både nutiden och framtiden. Vi vet att internet är rätt. Därför vill vi att Uppsala kommun satsar på framtiden genom att öppna öppet trådlöst internet över hela centrala Uppsala. Vi vill också ha internet till alla, oavsett om man bor i stad eller by ska man ha möjlighet till internet hemma och oavsett vilken skola man går i ska man kunna komma åt internet där. Och internet måste användas i allt högre grad i skolorna. Vi är Piratpartiet. Vi vill satsa på internet och framtiden. För internet är framtiden. Och internet är rätt.

Jag heter Isak Gerson och kandiderar för Piratpartiet till kommun, landsting och riksdag. Rösta på mig. Tack!

Talet är drygt tre minuter långt.

4 Responses leave one →
 1. August 23, 2010

  Nu tycker inte jag att faxen ska smutskastas på det där sättet. Jag tror du har missförstått att den faktiskt tillhör framtidens kommunikation.

  Faxen var extremt viktig för nittiotalets aktivistgrupper. Vidare är den en av de tajtaste teknologierna som sammanstrålar kretskopplade nätverk, digitala modem och skrivare.

  Ett fax väger tyngre än ett mail!

 2. hajen permalink
  August 23, 2010

  Gött att er valstuga fick sig en omgång.. Jävla skojare.

 3. August 25, 2010

  Senast jag var där hade den inte “fått sig en omgång”. Vad menar du?

 4. Distriktssköterskan permalink
  September 8, 2010

  Ni använde ohyvlat virke till valstugan. Hajen upplevde det som besvärande med stickor i grenen, men mår mycket bättre nu.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS