Skip to content

Nätsex och skam

2010 July 12

Nyheterna kring Littorin tog en spännande vändning. Jag förstår om man tycker att det är upprörande att Littorin köpt sex. Jag själv tycker inte det. Ett brott är visserligen ett brott, men i Sverige gäller fortfarande lika inför lagen.

Vad som däremot är intressant var att kvällspressen ett par dagar efter nyheterna kring Littorin gjorde löpsedlar av att han chattat med “okända kvinnor”. Jag säger det igen, internetsex är inte farligt (läs också Tsim). Jag undrar vilka som tagit skada av Littorins sexchattande (förutom hans fru, som troligen är fast i en monogam norm). Är det kvinnorna eller männen han chattat med? Well, för det första måste vi ställa oss en fråga som inte besvaras i artiklarna: Var det frivilligt?

Vi kan sluta oss till att det inte ingick våld eller tvång, för våld sker inte på internet. Maskinen som kan hugga folk genom skärmen är inte uppfunnen än. Då finns det två sannolika fall. Antingen har det skett på helt frivillig basis, varpå jag faktiskt inte kan se någon anledning att klaga. Det är väl kul att Littorin gör folk glada? Jag har ingen problem med ministrar som har sex då och då. Den andra möjligheten är att det var pengar inblandat. Littorin är rik och lär inte ha tagit betalt, alltså är den andra möjligheten att Littorin betalt för sexchattande. Det är för det första inte olagligt. Det är för det andra helt utan risk för skada, könssjukdomar eller graviditet. Det är med andra ord ingen belastning för den säljande parten än tiden det krävs för tjänsten att utföras, hur man än ser på det.

Så, vad har man uppnått? För det första att man stärkt den allmäna associationen mellan sexköp och sexchattande. För det andra att man stärkt associationen mellan sexchattande och skam. Ett steg längre ifrån sexuell frigörelse.

Läs också den som vanligt läsvärda Hanna Wagenius. Och jag erkänner. Jag har sexchattat.

5 Responses leave one →
 1. Mrhama permalink
  July 12, 2010

  Det är oerhört synd att den sexuella frigörelsen ska gå baklänges just nu. Inte minst märks det på att “könsfrågepartiet” Fi är sexualhatande och konservativ, fastän deras roll borde vara den motsatta. Det är därför RIKTIG liberalism som Piratpartiet, Liberati, Camilla Lindberg m.fl står för behövs för att sluta ha moralpredikningar till sexualitet och låta det ske helt privat eller offentligt utan att någon fördömer.

 2. July 12, 2010

  Camilla kommenterade på ett seminarium om prostitution och jämställdhet i Almedalen att det behövs en utredning som inte behandlar prostituerade som en homogen grupp så att man kan både urskilja de som faktiskt vill sälja och lyfta upp de som verkligen skadas av säljandet. Det visar hur den sexualkonservativa rörelsen inte bryr sig om de offer de målar ut.

 3. July 13, 2010

  “Jag undrar vilka som tagit skada av Littorins sexchattande (förutom hans fru, som troligen är fast i en monogam norm). ”

  Ja, stackars man; tänk dig själv att behöva ha en fru som förväntar sig trohet! En fru som är fast i en sådan “monogam norm”! Hujedamig!

 4. July 13, 2010

  “Fast i en monogam norm” – vad hände med liberalers prat om att “få vara som man är”? Vem har sagt att frun inte medvetet valt att leva monogamt? De har uppenbart kommit överens om att leva monogamt, och om de bestämt att sexchattande är otrohet, så ska han hålla sig till det.

 5. July 14, 2010

  Ojojoj vad ni har missförstått mig. Jag menar inte att:
  – Littorins fru inte bör förvänta sig trohet. Har man gjort ett avtal, ekonomiskt såväl som social, så ska man hålla sig till det. Om man är otrogen i ett monogamt förhållande så är det förbannat lögn, oavsett hur man vrider på det. Det är alltid den otrognes fel och det är alltid den otrogne som är skyldig.
  – Littorins fru inte ska få vara vem hon är. Jag talar inte om att tvinga människor bort från sina normer. Att hon är fast i en norm som för mig verkar negativ är visserligen synd för henne ur mitt perspektiv, men det är inte någonting jag ska lägga mig i. Jag är tillräckligt liberal för att anse att folk ska få ha vilka normer de vill, vare sig det är en monogam, polygam, hederskulturell eller en norm om att förkasta evolutionstanken.

  Kort sagt: Att Littorins fru är fast i en heteronorm är inget anklagande utan ett beklagande.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS