Skip to content

Kritik mot piratpartiets reklamfilm

2010 July 17

En reklamfilm bestående av intervjuer med pirater har satts ihop. Emil

Paulsrud har skrivit en väldigt träffsäker kritik mot den. Han verkar ha tänkt samma saker som jag tänkte när jag såg den:

“Valfilmen börjar med ett resonemang kring om inte Piratpartiet startades för att man ville ha gratis musik på internet. Gång på gång kommer resomenangen fram till att som partiledaren Rick Falkvinge menar att Piratpartiet sa redan då: “Det är större än så”.

Christian Engström fyller på med att

“Det enda man behöver för fildelning, det är en bra, fet uppkoppling så funkar fildelningen perfekt. Ingen skulle starta ett parti för det. Utan det som det handlar om är att värna rätten till ett privatliv och andra fundamentala rättigheter som är hotade nu.”

När jag hör detta undrar jag genast om vi har varit med i samma parti under hela den här tiden?”

Jag undrar samma sak. Har vi varit medlemmar i samma parti? I det parti jag vill vara medlem är integritetsfrågan en anledning bland många att montera ned det imaginära system där upphovsrätten och patentlagstiftningen ingår. Inte tvärtom.

Jag håller visserligen med Rick om att det handlar om något större än gratis musik. Det handlar om ett nytt synsätt på kopiering. Det handlar om att inse att kopiering är något gott i sig själv för alla parter. Men integritet som kärna? Det är väldigt mycket av en sidfråga för mig. Integritetsfrågan är i längden en

ideologisk återvändsgränd. Napster startades inte för att värna om integriteten. The Pirate Bay startades inte som en protest mot FRA. Emil stället två högst berättigade frågor:

“Det talas väldigt lite om de positiva effekterna av att reformera upphovsrätten för att inte bestraffa kreativitet. Spelar det egentligen någon roll att det enda sättet att hitta fildelare är att sopa hela internet efter misstänkt fildelning?

Är inte Piratpartiet för fri fildelning oavsett vilka vidriga metoder som används för att sätta dit fildelare, snarare än på grund av?”

Som tur är finns det mycket som talar för att Piratpartiet hittar tillbaka snart. Jag tror att vi kommer att komma på helt rätt väg i projektet 2022. Och jag tror att Kunskap Kommunikation Kontroll kommer att bidra till att ge oss vårt parti tillbaka. Jag kommer själv att kommentera den när min pappersbok väl kommer. Men boken går att ladda ner här.

11 Responses leave one →
 1. July 17, 2010

  Då kanske du ska se film nummer två, då. :)

 2. July 17, 2010

  Okokok, sen kickade hjärnan in och jag läste vad du EGENTLIGEN skrev. Bortse från min kommentar, den var ute och cyklade.

  Du kan till och med få ta bort den om du vill mtp att den inte tillför något… *ahem* *visslar oskyldigt*

 3. Oldtimer permalink
  July 17, 2010

  Nu har jag inte hunnit se filmen ännu, men jag håller med dig i ditt resonemang. Jag har insett att det är en kamp till döds mellan upphovsrätten och Internet. Och jag vet vilken av de två vi inte kommer att sakna.

 4. E-mannen permalink
  July 18, 2010

  Jag är på din sida Isak!

 5. July 18, 2010

  Ditt formuleraning att “#Piratpartiet försöker döda IPR-frågan till förmån för integritetsfrågan.” är både oerhört felaktig direkt ohederligt. Ingen har försökt döda något, det är viktiga frågor båda två. Att sätta upp påhittade grupperingar och sådana konstruerade falanger med motsättningar ät bara förödande.

  Förresten är IPR en dålig term

 6. July 18, 2010

  Jag skulle inte säga att det är medvetet förödande. Visst, det är en medveten provokation och en överdrift. Men det är också en fråga som behöver uppmärksammas.

  För jo, det finns en viss sanning i det.

 7. July 18, 2010

  Jag håller med om att upphovsrätten blev synligt trasig när vi gick in i den digitala tidsåldern. Trasig var den redan innan, framförallt genom censuren av gamla verk, enligt min mening i alla fall.

  Men jag håller inte med om att integritetsfrågan är en återvändsgränd. Även den har hamnat överst på bordet genom utvecklingen. Och då inte bara den tekniska utvecklingen utan också genom sådant som tveksamhet om naturresurserna räcker till för en fortsatt utveckling som hittills.

  Det finns direkta beröringspunkter, genom att försvararna av den gamla upphovsrätten lierar sig med mörka krafter.

  Men en väsentlig faktor för att båda frågorna kommit tillsamman i ett parti, är att upphovsrättens trasighet och övervakningsproblematiken först har blivit kännbara på Internet.

  Internet är den gemensamma nämnaren. Men jag kan hålla med om att det är två olika problem i grund och botten.

 8. July 18, 2010

  “…tveksamhet om naturresurserna räcker till för en fortsatt utveckling som hittills.”

  Och vad som händer då, när krubban inte är full längre. Och hästarna börjar bitas.

 9. July 18, 2010

  Jag tycker inte frågorna öht står i konflikt med varandra.

  Och angående om det varit del av PP sedan början, så är det bara att se denna intervju med Rick från 2006:

  http://www.youtube.com/watch?v=xa8H-9u0HH4

  “.. and we are talking about protected privacy .. if you are to enforce copyright you need to start monitoring every private communication .. copyright and the right to private communication are mutually exclusive today”

 10. July 18, 2010

  OlofB: Självklart. Jag håller själv med om integritetspolitken. Men det är viktigt huruvida integritetspolitiken är en konsekvens av immaterialrättskritiken eller tvärtom. Som Emil frågar:
  Spelar det egentligen någon roll att det enda sättet att hitta fildelare är att sopa hela internet efter misstänkt fildelning?

  Är inte Piratpartiet för fri fildelning oavsett vilka vidriga metoder som används för att sätta dit fildelare, snarare än på grund av?

Trackbacks and Pingbacks

 1. Därför kryssade jag Mikael Nilsson | copy is right

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS