Skip to content

Jag bygger om, bygger vi om?

2010 June 20

För ett par dagar sedan var jag på den av telecomix anordnade konferensen Telecomix Ciphernetics Assembly i Göteborg där vi fick höra agent Monki tala om ideologin bakom kryptering, agent Kugg om svagheterna i “vanliga internet” (i fortsättningen, vaniljinternet) även om man använder anonymiseringstjänster. Slutligen talade agent jwalck om i2p-tekniken.

i2p-tekniken fastnade på mig. i2p-nätet är lite som internets tunnelsystem. i2p-nätet är praktiskt taget helt okopplat från vaniljinternet. Därför har det inga anonymiseringssvagheter (om man också undviker skadliga och proprietära program som flash och liknande). Detta får två följder. För det första finns det inga identiteter på i2p-nätet. En logisk konsekvens av detta är att det inte finns auktoriteter på i2p-nätet. Auktoriteter kräver identiteter. Jag fastnade direkt för i2p-tekniken. När man installerar i2p-tekniken är ett par sidor man kan börja med Creative Cipher Commons, ett dokument som sammanfattar immaterialrätten på i2p-nätet, Oregano, en anonym uppladdningstjänst (tänk rapidshare, men anonymt) och Christopher Kullenbergs i2p-sida.

En annan sida man också borde kolla är copyrightfinnsinte.i2p. Idén är att man kan ladda upp vilket “verk” som helst innan publicering. Då kommer man kunna bevisa att verket publicerats där vid en viss tid, men det är omöjligt att bevisa vem som laddat upp det. “Verket” blir därför automatiskt ett Orphan Works. Ett skitvackert hack på upphovsrätten (och snart annan immaterialrätt). Sidan verkar tyvärr nere i skrivande stund.

Just nu sitter jag på den sista schemalagda halvtimmen av hacknightforskningsavdelningen (Klockan är 04:48). jwalck och chrisk håller just nu på att lägga upp en i2p-sida på en av chrisks servrar, så snart borde http://isakgerson.i2p/ vara tillgänglig via adressboken på http://stats.i2p/. Min åsikt är att om piratpartiet menar allvar med att känna sig hotad av upphovsrättslobbyn och FRA borde vi genast lägga upp http://piratpartiet.i2p/, irc.piratpartiet.i2p, mail.piratpartiet.i2p och andra sidor som kan behövas.

Jag själv tror att i2p-nätet kommer att behövas. Johan Söderberg påpekar i boken “Allt mitt är ditt” att det motstånd vi idag möter från upphovsrättslobbyn inte är någonting jämfört med det motstånd vi kommer att möta från fackföreningar när privatkopieringen av patent- och designskyddad egendom börjar.

Läs också hossis redogörelser. Guider till hur man installerar och använder i2p finns här.

5 Responses leave one →
 1. June 20, 2010

  Om det inte finns identiteter, varför har du en sida kopplad till ditt namn? Genast så finns det ju identiteter på nätet. En identitet finns såfort någon kallar sig något. Ett exempel på det är ju hur Kullenberg blir en auktoritet, även om det bara är i din text här.

  Angående copyrightfinnsinte så blir det ju bara en orphan work om kreatören väljer att även i fortsättningen inte säga vem som skapat det. Orphan works är ju inte någon möjlighet utan ett hinder i dagens upphovsrättssystem. Nu struntade jag rätt hårt i upphovsrätten när vi läste den i juridiken för att den är så jävla tråkig, men är upphovsmannen okänd så kan man ändå inte använda verket utan upphovsmannens tillstånd. Det är närmast hårdare skydd för orphan works än det är för verk med känd upphovsman.

  Sen tror jag inte helt på “Därför har det inga anonymiseringssvagheter” ;)

 2. June 21, 2010

  Lars: Jag har aldrig sagt att sidan är “min”. Det vill jag inte hävda heller. På sidan står inte mer än att texten är kopierad från flera sidor på vaniljinternet. Jag skulle kunna starta en sida larsjohansson.i2p om jag vill, och sedan slänga upp lite barnporr. Det visar ingenting.

  Men du har rätt. Det finns två perspektiv på identitetsbegreppet (Vi har faktiskt redan diskuterat det här problemet i telecomix). Identiteten på i2p är dock osäker och flyktig. Man kommer ALDRIG kunna lita på att någon är vem den säger att den är. Någonsin.

  Ponera att jag lägger upp mitt “verk” på copyrightfinnsinte.i2p i juli. I oktober bestämmer sig juristeN för att ta verket och lägga upp på sin vaniljinternetsida för att folk ska läsa det. I december vill jag ge ut texten på ett förlag. Hur kan jag hävda mer rättigheter än juristeN?

 3. June 21, 2010

  Nu vet jag inte hur DNSsystemet på i2p fungerar, men om inte någon annan kan komma in och ändra på din sida så är ju isakgerson.i2p din identitet. Det behöver inte vara din enda identitet, men det är din identitet och ingen annans. Du behöver inte heta Isak Gerson i verkligheten för att registrera den, sant. Men det är din identitet på nätet och kan därifrån bygga upp en auktoritet.

  Det dödar ju bara upphovsrätten per se – det gör bara bevisfrågan svårare. Det är som att sälja en skidmask med titeln “Mord finns inte”.

 4. June 21, 2010

  Såhär har jag förstått det: Det är ett distribuerat DNS-system. När man vill ha en adress kollar man i de aktuella adressböckerna om den är ledig. Är den det registrerar man sin lokala nyckel till adressen i varje adressbok man vill registrera den på. Sedan delar man adressböcker med varandra.

Trackbacks and Pingbacks

 1. Isak Gerson: Jag bygger om, bygger vi om? | Rick Falkvinge (PP)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS