Skip to content

Fotboll, politik och frihandel

2010 July 4

Aldrig tidigare har jag sett fotboll som så vackert.

Idag i Metro skrev Johan Norberg kolumnen “Globalt är resultatet fantastiskt” som han inleder med:

“Det kallas fotbolls-VM, men i praktiken har det varit en europeisk affär. I varje världsmästerskap sedan 1934 har Europa haft flest lag i kvartsfinal – tills i år.”

Det handlar om att fotbollen är det enda yrke där vi har fri arbetskraftsinvandring och att “fotbollsvärlden speglar en globaliserad värld där flera kan delta tack vare fri rörlighet”. Han påpekar att 800 av de runt 2600 som spelar i den spanska, italienska, franska, engelska och tyska ligan är födda och rekryterade utomlands. Han lägger till att afrikanska, sydamerikanska och asiatiska lag går bättre och bättre i världsmästerskap. Han avslutar med:

“Fotbollen speglar en globaliserad värld där fler länder får chansen att delta tack vare friare handel och friare rörlighet. Västvärlden brukade dominera världsekonomin, men i takt med att fattigare länder har öppnat sina ekonomier har de fått del av investeringar, nya idéer och ny teknik. Samtidigt tvingas deras företag att konkurrera internationellt, vilket får dem att prestera bättre. Nu kommer passagerarplan, mjukvara och datorer från länder som Brasilien, Indien och Kina. När andra blir bättre måste Sverige skärpa sig för att få vara med och spela. Men globalt är resultatet fantastiskt. Vi har sett historiens största fattigdomsminskning.

Enligt världsbankens siffror har runt 70 000 personer lyfts ur fattigdom varje dag sedan VM i Spanien 1982.”

Jag tänkte nöja mig med att skriva om det här, tills jag hittade den här paneldebatten på Alternativveckan, “Arbetskraftsinvandring – global solidaritet eller grogrund för rasism?

En sak som slog mig när jag läste Niklas Orrenius bok “Jag är inte rabiat. Jag äter pizza.” var just hur fotbollsspelare är de invandrare som hyllas mest av främlingsfientliga. Om man börjar där, just där, och bygger vidare. Tror jag inte att vi behöver ha problem med rasism vid arbetskraftsinvandring. Hur byggandet rent konkret ska gå till, det kan inte jag svara på. Kanske kommer vi fram till något svar på paneldebatten…

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS