Skip to content

Ett förslag till planka.nu och andra organisationer för framtidens infrastruktur

2010 September 25

Jag argumenterar väldigt ofta för utbyggd kollektivtrafik och att man slutar lägga pengar på 1900-talets färdmedel. Det vet de flesta som diskuterar politik med mig utanför partiarbetet. Det är också därför jag tycker om planka.nu och liknande organisationer. Det är enbart därför jag är förkrossad över att högerblocket verkar vinna i Stockholm. Jag tycker att det är avskyvärd att Sveriges största stad och Sveriges enda stad med tunnelbana lägger 40 miljarder på bilismsatsningar.

Men jag har ett förslag till planka.nu, miljöpartiet och andra organisationer som driver framtidens trafikpolitik. När jag talar med öppensinnade människor om en bilfri värld accepterar de att man i nio av tio fall kan lägga ifrån sig bilen, men att man fortfarande kan behöva den i fall X och fall Y. Det kan handla om familjer som storhandlar, om att ta sig akut till sjukhuset, om att bo på landet och ha långt till arbete samtidigt som det inte finns några vettiga förbindelser, om att man inte skulle kunna bygga ut kollektivtrafiken tillräckligt snabbt om alla skulle lägga ifrån sig bilen samtidigt.

Man skulle kunna tala om hemkörd mat istället för snabbköp, om kostnader för att göra kollektivtrafiksförbindelser till en medborgerlig rättighet, om bilar som bostadsrättsföreningar eller hyresrättsföreningar äger (jämför, gemensam tvättstuga).

Jag hade tyckt att det vore skitkul om man ordnade någon större workshop/konferens/whatever i en eller flera dagar som handlade om framtidens trafikpolitik och hur man löste alla de där andra problemen. När man ändå är inne på det kanske man också kan diskutera hur framtidens trafikpolitik skulle se ut. Vill vi ha städer med fyllda av bostäder och T-banestationer eller städer fyllda av fyrfiliga vägar och parkeringsplatser? Nu när är över kommer jag att ha lite tid till andra engagemang brevid piratpartiet och är gärna med och anordnar.

8 Responses leave one →
 1. September 25, 2010

  JA! Låter väldigt spännande, jag är definitivt där (iaf om det är någorlunda nära stockholm).

 2. Jay permalink
  September 25, 2010

  http://en.wikipedia.org/wiki/Zipcar

  Det där men med bilar som kan köras på Biodiesel vore nog en vettig lösning.

 3. Filip permalink
  September 25, 2010

  Bra idé Isak! framtiden är gratis (iaf lokal) kollektivtrafik och bilpooler för bilar som går på biogas eller ännu bättre bränslen.

 4. September 25, 2010

  Absolut! :)

  För att reda ut det hela vill jag bara påpeka att det nog inte finns någon i Planka.nu som är intresserad av en “bilfri värld”, på landet är nog alla överens om att bilfritt knappast är önskvärt. Däremot är ju självfallet bilfrihet, dvs friheten att kunna leva ett gott liv utan att vara en slav under bilen något som det bör byggas infrastruktur för även i mer glesbefolkade delar.

  Många bra förslag, håller verkligen med om att ett av de mest groteska inslagen i bilismen av idag är idén om att alla ska äga sin egen bil. Och det vore verkligt spännande att ha en konferens om framtidens trafikpolitik som inte bara innehåller en massa tal från en massa trafiktekniker. Utan en som på allvar tar itu med frågorna hur vi på gräsrotsnivå kan börja byggas oss ur det här vansinnet.

  /killen på bilden. ;)

 5. September 25, 2010

  Jay: Bilar som koncept är en väldigt dålig idé, som implementerats dålig i våra samhällen.

  Alexander: Visst, det är inte blotta existensen av bilar som är mitt mål. När jag säger en “bilfri värld” menar jag att dra ner mängden personbilar till någon promille av vad som används idag. Kanske mindre. Jag menar inte att det är nödvändigt, men jag tror att världen hade blivit bättre. På samma sätt är jag vegetarian, men kan ändå tänka mig en utopisk värld där vi minskat köttkonsumtionen med lika mycket.

 6. September 26, 2010

  Helt klart en fråga som luktar framtid istället för…avgaser. Piratpolitisk potential därmed.

 7. Caroline permalink
  September 30, 2010

  Vilken bra idé med workshop! :) Låter riktigt roligt.

 8. October 16, 2010

  Men Isak, om “Bilar som koncept är en väldigt dålig idé” skulle de nog inte vara så framgångsrika som de är. Bilhatare inser inte att bilen har en massa kvaliteter som människor värderar högt. Själv har jag valt ett liv i skogen som skulle vara omöjligt utan bil, för företagare och andra aktiva människor är bilen inte bara att sätt att transportera människor från en punkt till en annan.
  Jag inser naturligtvis att den skapar problem i städer men istället för att försöka plåga bort den så tror jag att enda sättet är just att förbättra kollektivtrafiken och göra den gratis!
  Det vore väl något för en workshop att räkna på, utfallet av helt skattefinansierad kollektivtrafik som dessutom var betydligt bättre än i dag.
  Det låter som en löjlig vänsterflummig utopi men jag kan tänka mig att det skulle löna sig ekonomiskt också. Det vet väl alla att “inget kan tävla med gratis” (hmm, just ja, det kan det, glöm det) Men det skulle definitivt minska bilismen, fast det räcker som sagt inte med gratis, den måste vara mycket människovänligare också.
  Tänk vilken turistmagnet det skulle vara.
  Staten skulle finansiera ett försök i några år, helst i Stockholm. Du som har lite bakom pannbenet kanske kan fundera på om det är helt vansinnigt :-)
  Biodiesel är för övrigt idiotiskt, att allt ska vara “-bio” betyder bara ännu mer skövling av skogen.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS