Skip to content

Det stora Rollspelet

2010 July 5

När jag skriver det här är jag på väg till mitt allra första liverollspel. Jag har faktiskt aldrig gått på ett liverollspel innan. Särskilt inte något så stort som det på Gotland under politikerveckan. Jag åkte nyss förbi Guldfynd och köpt lite rekvisita till ett förmånligt pris, och är nu beredd att skaka hand, utbyta politiska kvickheter och dricka billigt rosévin med en smula självdistans. Som tur är kommer jag att delta under två liverollspel den här veckan. Jag får iallafall ombyte. Förutom Almedalsveckan kommer jag att delta på Alternativveckan, som på många sätt faktiskt verkar bättre än Almedalsveckan.

Man breder inte ut sig på dyra lyxhotell. Jag förundras över politiker som försöker diskutera bostadsbrist och fattigdom när de lever på sex gånger så mycket skattepengar som jag gör (som ändå klarar mig väldigt bra här i Sverige) och bor på stora hotellrum.

Man äter vegansk, billig mat. Det som chockade mig mest när jag tittade igenom föreläsningarna var att Max Hamburgerrestauranger varje dag håller lunchseminarier där de “grillar” politiker om att äta miljövänligt (“Går det att äta klimatsmart? Politiker grillas om mat och klimat”). När deras affärsidé går ut på att servera kött med lite bröd. Jag undrar om de vet hur många munnar som kunnat mättas med resurserna de lägger på sitt nötkött, eller hur mycket vatten som kunnat tappas upp till törstande människor istället för att hetsuppföda klövdjur. Jag undrar om de funderat på hur mycket koldioxid vår västerländska kötthets skapar.

Jag måste erkänna att Almedalens seminarier är väldigt bra dock. Fores kommer att anordna liberala dagen, med massor av intressanta föreläsningar. Det kommer att bjudas på analyser och undersökningar om svenska folkets inställning till liberalism, Johan Norgberg med flera kommer att tala om Sveriges liberala rötter och Johanna Nylander med flera kommer att diskutera om det finns motsättningar mellan liberalismen och feminismen. Liberala dagen är på måndagen, vänsterpartiets dag. Sovjet ringde och ville ta tillbaka sitt parti från friheten.

Supersköna ideologer som Mattias Bjärnemalm, Rasmus Fleischer och Isobel Hadley-Kamptz (Kan man kalla Amanda Brihed för ideolog? Hon är iallafall superskön OCH medverkar) kommer att diskutera om om var den svenska frihetsrörelsen är på väg och vilka som driver den under namnet “Den nya svenska frihetsrörelsen”. RFSU kommer att anordna seminarium som lunchseminariet “Sex är politik”, vilket passar efter deras krav på en sexualminister och lunchseminariet “Sexuellt våld”. Gustav “hossi kabanossi” Nipe och Rene Malmgren som driver internetleverantören Pirate ISP kommer att presentera sin marknadsidé och politiken bakom internetleverans.

Det finns två boksläpp man absolut inte får missa. Klara Tovhult släpper boken där jag medverkar, Kunskap Kommunikation Kontroll på fredagen. Det kommer att bli en lysande paneldebatt med statsvetaren Ulf Bjereld, Ung Pirats vice ordförande Sandra Grosse, ideologen Karl Palmås och kanske konstnären Unni Drougge. Johanna Nylander släpper en bok som verkar som en starkare politisering av David Eberhards i trygghetsnarkomanernas land. Eftersom jag är big fucking fan av David Eberhard och hans trygghetsnarkomansteori kommer jag definitivt vara där. I paneldebatten sitter bland annat Johanan själv med Fredrik Federley och Adam Cwejman.

Men Alternativveckan anordnar också riktigt bra, och ofta intressantare, seminarium. Under liberala dagen kommer de anordna ett

seminarium om stjärnfamiljer. Det är riktigt synd. För jag vill verkligen på båda. Juridiken och normerna kring stjärnfamiljer är riktigt intressant. Samma dag anordnar Planka.nu ett seminarium om trafikmaktordningen. Vad jag säkert vet är att jag senare under veckan kommer att besöka deras seminarium om vad man hade kunnat göra för de 28 miljarderna man lägger på Förbifart Stockholm. Jag undrar faktiskt också varför man inte kunnat lägga dem på kollektivtrafik. Varför ska man egentligen lägga MER pengar på bilismen, när det inte ens behövs?

Ingen människa är illegal kommer att anordna ett jättespännande seminarium/samtal om huruvida arbetskraftsinvandring är en solidaritetsfråga eller grogrund för rasism. Jag, å andra sidan, tror att arbetsmarknadsinvandring är precis något sådant som är bra för alla parter. Ungefär som fri migration är i längden. På samma tema kan man också gå på seminariet om frihandel. Ofog kommer att ha ett par riktigt intressanta grejer. Till exempel en workshop i att organisera sig mot vapenindustrin. Ännu viktigare är deras seminarium om vilket stort hyckleri det är säga sig bekämpa fattigdomen samtidigt som man lägger 40 miljarder på vapen.

Genom att växla lagom mellan rollspelet Almedalen och rollspelet Alternativveckan försöker jag att skapa en bra balans mellan den symbolpolitik och tomma retorik man leker på Almedalen och den preskriptionistiska och handlinguppmanande förhastade och extrema politik man för på Alternativveckan. Mer inlägg kommer under veckan. Hursomhelst,

Suit up, nu börjar liverollspelen!

One Response leave one →
  1. July 5, 2010

    Fyndig och träffande vinkling med “liverollspel”. :-)

    Jag ser fram emot fler kommentarer/analyser av det som händer den kommande veckan, på bland politiker och bland de “alternativa”.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS