Skip to content

Det här är Mikael Jämtsved

2010 December 6

Det här är Mikael Jämtsved

Mikael Jämtsved sitter i Järfälla kommunfullmäktige för miljöpartiet. Stockholm är Redo har skrivit en artikel om honom. Han tycker om kollektivtrafik, bryr sig om pensionärer, är engagerad i informationspolitik och tycker att kommunen borde använda öppen mjukvara. Han har arbetat hårt (Som en arbetshest tänker jag mig) för att få in Miljöpartiet i Järfälla kommun, och han vill göra Järfälla till en Fair Trade City. Han är telecomixagent, men jag kan tyvärr inte avslöja hans agentnamn. En helt hyvens grabb, helt enkelt.

Mikael Jämtsved driver också en hemsida där han snackar politik med jämna mellanrum. Hans hemsida är relativt harmlös, med undantag för lite bashande mot bilar, högerpolitiker och andra som han verkligen inte håller med. Hemsidan är rätt intressant emellanåt, och jag följer rss-flödet. Sedan är ju hans hemsida säkert intressare om man bor i Järfälla. Där är han ju inte bara smart, miljöpartist och telecomixagent, utan också folkvald i Järfälla kommun. Särskilt för kommunanställda och andra parlamentariker, kan man tänka sig att hans hemsida är intressant. Kanske därför är det lite extra prekärt att hans hemsida är blockerad i Järfälla kommuns nätverk.

En prekär situation för Järfälla kommuns IT-förvaltning, to say the least

Nu kan ju både Mikael Jämtsved, jag och många andra snabbt och enkelt ta sig förbi den simpla blockeringen som kommuner brukar ha med tunnlar. Jag har själv skrivit en guide till det när jag upptäckte hur mycket Uppsala Kommun censurerade, men det finns säkert bättre guider. Problemet är att Mikael Jämtsved bryr sig om pensionärer (och säkert många andra som statistiskt är lite sämre på IT) och vill ju såklart att de ska kunna kontakta honom och läsa om honom.

Nu skriver jag inte det här för att basha Järfälla för att de tillämpar politisk censur (även om det är rätt klantigt). Jag gissar nämligen att Järfälla kommun – precis som Uppsala kommun – har outsourcat sina blockering till ett externt företag som inte redovisar 1) vad de blockerar, 2) varför de blockerar det och 3) hur de blockerar det. Det är dåligt och bör ses över. Det är inte första gången oskyldiga och/eller politiska hemsidor blockerats, och det är allvarligt.

Som en temporär lösning, som kan hjälpa bland annat pensionärerna Mikael Jämtsved bryr sig om, föreslår jag att kommunen hyr in en person som kan hålla studiecirklar/föreläsningar i hur man tar sig runt blockeringar och krypterar sin information. Eftersom det vore jävigt av Mikael Jämtsved att anställa sig själv genom kommunen ställer jag frivilligt upp till att hålla studiecirkeln/föreläsningen för kommunens invånare på villkoren att studiecirkeln/föreläsningen är gratis och att kommunen betalar mina resekostnader (jag åker helst tåg). Vill man ha någon annan kan man kontakta Telekompaketet på chat.telecomix.org.

3 Responses leave one →
 1. December 6, 2010

  Men det är ju krångligt att lära sig hur man går runt en blockering. Jag tycker att Järfälla ska anställa en person för att föreläsa OM Mikael Jämtsved istället

 2. December 6, 2010

  Vi kan tyvärr enbart erbjuda dig en resa med Järfälla Skyways.

 3. Anonymous permalink
  December 7, 2010

  Eller så kunde Järfälla kommun ta bort blockeringar av hemsidor.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS