Skip to content

Att enkelt ta sig runt internetspärrar

2010 November 17

Idag när jag gick till min föreläsning upptäckte jag att jag inte hade en föreläsning. Därför gick jag till kansliet där jag brukar hänga för att lösa ett par grejer för partiet. På grund av snön var det ingen där, och jag har inte fått min nyckel än. Jag gick till Hugos Café för att dricka turkiskt kaffe och äta en väldigt god vegansk lunch. Det var tyvärr också stängt, så jag satte mig på stadsbiblioteket här i Uppsala.

När jag loggade in på deras nätverk märkte jag att man behövde en kod för att logga in, samt en varning om att Uppsala Stadsbibliotek hade en egen spärrlista. Fair enough, tänkte jag. Dessa stället brukar ändå vara noobs på blockering.

Jag hämtade min inloggningskod, loggade in och testade som första sida thepiratebay.org. En helt laglig sida som erbjuder en jättebra fildelningstjänst för massor av lagliga filer, men har tyvärr ett par olagliga filer också som fått mycket publicitet. Jag tyckte att det var lite snålt att inte komma åt The Pirate Bay, ifall man letade efter något viktigt dokument eller en linuxdistro.

Jag möttes av denna sida:

Denna webbsajt är spärrad eftersom den finns på Uppsala kommuns spärrlista över olämpliga webbsajter på Internet.

Den webbsajt du försökt nå, thepiratebay.org, är spärrad i Uppsala kommuns webbfilter. Trafiken till denna webbsajt loggas och följs upp av Uppsala kommun.

Anser du att spärren är felaktig kontakta din lärare och be honom eller henne att kontakta IT-Service via mejl och meddela oss vilken webbplats det är.

Loggning av spärrad trafik har skett med följande information:
Den spärrade webbsajten är thepiratebay.org
Din dator har IP-nummer 10.255.255.63

Det var texten som mötte mig. Det här händer ju mig för att jag är på vaniljinternet, tänkte jag. Det är dags att sätta lite tunnlar i verket.

Hur du enkelt bygger en tunnel för vanliga spärrfilter
Om du använder Linux är det jätteenkelt. Jag själv använder en version av Ubuntu – den enklaste serien operativsystem. Vad man behöver göra då är för det första att installera mjukvaran för tunnelgrävande. Du behöver ett tunnelprogram, och ett program för att din browser ska veta att den ska gå igenom tunneln. Som den skarpe märkte på screenshottet ovan brukar jag använda den öppna browsern Chromium. Men när jag ska bygga tunnlar använder jag istället Firefox. Jag tvivlar dock inte på att bra mjukvara till Chromium finns. För att få ett bra och sjukt lättanvänt tunnelgrävarprogram rekommenderar jag Tor. För ubuntuanvändaren används följande kommando för att helt och hållet installera Tor:

sudo apt-get install tor

Eftersom det är ett sudo-kommando (superuser) måste du ange lösenord, men det hoppas jag att du har koll på. För att installera Firefox skriver du samma kommando men byter ut “tor” mot “firefox”. apt-get install är ett synnerligen praktiskt kommando. Du behöver en add-on till firefox som heter Torbutton också. Jag själv använder FoxyProxy som är kräver lite konfiguration, men jag ville hålla det här så simpelt som möjligt. När du är klar med det har du allt installerat. Då räcker det med ett simpelt kommando varje gång du vill surfa tunnlat. Kommandot är “torify firefox” och ser ut som följer:

Det som står under första raden är bara printout från Tor och går att ignorera. Resultatet när du sedan aktiverar Torbutton och går in på thepiratebay.org i ditt spärrade nät blir:

Hur fungerar då mjukvaran?
Det som hänt är alltså att du byggt en tunnel. Det finns ganska många medlemmar i Tor-nätverket över hela världen. Tunneln som du byggt gör att all din trafik åker anonymt genom Tor-nätverket, genom minst en slumpmässig dator, och kommer sedan upp igenom en ny slumpmässig dator, och kommer åt internet därigenom. Från en övervakares håll ser det ut som om all trafik som du skickar och tar emot skickas och tas emot av den slumpmässiga datorn i slutet av kedjan. Jag brukar hamna någonstans i Tyskland när jag använder Tor. Enligt whatsmyip har jag just nu IP-adressen 1.229.246.168. Enligt showmyip har jag 78.46.39.228.

Om man inte kan installera tunnelmjukvara
Här hos Uppsala Kommuns nät får man inte installera den här typen av mjukvara. Både Tors och FoxyProxys hemsida är spärrad, som ni kan se nedan. Isåfall bör man antingen gå in på chat.telecomix.org som erbjuder hjälp med kryptering i princip dygnet runt. Är det också spärrat kan man ringa mig eller kontakta mig över xmpp på lxsl@xmpp.telecomix.org. På Uppsala Kommuns nät kan man t.ex. inte installera laglig mjukvara för kryptering. Försöker man gå in på deras hemsidor ser det ut såhär:

Om du använder Dödens Äpple eller Microsoft
Jag tror att mjukvaran fungerar ungefär lika bra om du använder ett Apple-operativsystem. Du bör ha ungefär samma upplägg på terminalen. Mjukvaran installeras och laddas ner från deras respektive hemsidor. Guide till Tor finns här (OSX och Windows) och guide till Torbutton finns här.

5 Responses leave one →
 1. November 17, 2010

  Du prövade inte att bara byta DNS?

 2. November 17, 2010

  Per: Jag hade redan Tor och FoxyProxy installerat och tänkte att det kunde vara bra att lära ut också.

 3. November 17, 2010

  Hej,

  För dem som kör lucid och har problem att installera tor/torbutton/privoxy finns en guide här.

  Så här fick jag göra:

  1. Lägga till repositories för tor:

  deb http://deb.torproject.org/torproject.org lucid main
  deb-src http://deb.torproject.org/torproject.org lucid main

  Detta kan göras genom menyn Applications -> Ubuntu software center i gnome, och sedan Edit -> Software sources och “other sources” och add (två ggr en för varje rad ovan).

  2. Lägga till torprojects GPG-nyckel. Jag gjorde det via kommandoraden (kräver att man har GPG installerat):


  gpg --keyserver keys.gnupg.net --recv 886DDD89
  gpg --export A3C4F0F979CAA22CDBA8F512EE8CBC9E886DDD89 | sudo apt-key add -
  sudo apt-get update
  sudo apt-get upgrade

  3. Installera privoxy.

  Jag gjorde det via kommandoraden. Går säkert bra via Ubuntu Software Center också.

  4. Konfigurera privoxy att skicka vidare lokala socks4a. Editera som “sudo” /etc/privoxy/config och lägg till följande rad på lämpligt ställe (t ex under avsnittet “5.2. forward-socks4”):


  forward-socks4a / localhost:9050 .

  (observera punkten sist på raden)

  5. Starta privoxy och tor


  sudo service privoxy start
  sudo service tor start

  6. Installera torbutton i ff.

  7. Testa att det fungerar t ex genom att gå till http://www.whatsmyip.org/ och jämför IP-adress med och utan tor “enabled” (torbutton lägger till en knapp längst ned till höger i ff, som växlar mellan tor enabled, och tor disabled när man klickar på den).

  //Rikard

Trackbacks and Pingbacks

 1. Om Wikileaks och beskiffringen av världen | Intensifier
 2. Varför vi behöver tillgång till internet | copy is right

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS